XIII. Filozófus Nyári Tábor

 

A BBTE Magyar Filozófiai Intézete, a Pro Philosophia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság közös szervezésében július 5–8. között tartja a csíkszépvízi Kishavas Panzióban a XIII. Filozófus Nyári Tábort, a szakmabeliek és a filozófia iránt érdeklődők találkozóját.  

A filozófustábor háromnapos szakmai, önképző és szórakoztató program, aktív kikapcsolódás és kapcsolatépítés a túrázásra is alkalmas hegyvidéki környezetben. Célja a filozófiai tájékozottság bővítése, a gondolkodó- és kifejezőkészség fejlesztése, elsősorban értelmező szakszöveg-olvasás, filozófiai viták, filmértelmezések, valamint kreatív írásműhely révén.

A tábori programokon való aktív részvétel a filozófia szakos hallgatók felkészülésének és nyári gyakorlatának szerves része. Ugyanakkor a szervezők szeretettel várják a táborba a középiskolások Filozófiai esszépályázatának idei nyerteseit (I., II., III. díj). Mindkét kategória számára támogatott a táborban való részvétel. A programok mellett szállásról gondoskodunk (3–4 ágyas fürdőszobás szobákban), és naponta egy meleg ebédet is biztosítunk. Az ehhez szükséges keretösszeget pályázati forrásból biztosítjuk. Alacsony támogatás esetén a támogatott résztvevőktől is kérni fogunk egy egyszeri szerény hozzájárulást. Az ebéden kívül minden egyéb fogyasztásról, beleértve a reggelit és vacsorát is, ki-ki maga gondoskodik.

Az idei tábor szakmai programjának témái: 1.  Modernitás/modernizmus koncepciók; 2. Pragmatizmus és etika a klasszikus legista államelméletben; 3. Pszichológia és teológia között: megközelítések Arisztotelész Lélekfilozófiai írások című értekezéséhez; 4. Helyesen szeretni? Platón: Lüszisz; 5. Nietzsche és a metafizika meghaladásának kísérlete és 6. Az akarat rabsága és szabadsága Schopenhauer gondolkodásában.

A részletes program itt olvasható.

A programban megjelölt tematikákhoz kapcsolódó szövegszemelvények:

Max Weber: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme (részlet)

Han Fei Zi (szemelvények)

Arisztotelész: Lélekfilozófiai írások (részlet)

Platón: Lüszisz

Friedrich Nietzsche: Előszó a Vidám tudomány második kiadásához

Friedrich Nietzsche: A nem-morálisan fölfogott igazságról és hazugságról

Szemelvények Nietzsche aforizmáiból (a sárgával megjelölt részek)

Arthur Schopenhauer: A világ mint akarat és képzet (részletek)

 

Szeretettel várjuk a táborba a filozófia és társadalomtudomány szakos tanárkollégákat is. Számukra szállást és ebédet a tábor résztvevői számára fenntartott áron biztosítunk (szállás: 3–4 ágyas fürdőszobás szobákban, napi 40 RON + ebéd 40 RON). Ugyanez érvényes az esszépályázat nem díjazott résztvevőire, és az állandó jövedelemmel rendelkező doktorandusz hallgatókra is. A rendelkezésre álló keret és a helyek száma korlátozott. A tábor egyetemi hallgatók és középiskolai diákok számára önköltségesen is hozzáférhető az említett árkategóriában, a rendelkezésre álló helyek számától függően.

Kérjük, hogy az érdekeltek mielőbb jelezzék részvételi szándékukat, az érkezés és a távozás napjának a megjelölésével az iungvari@gmail.com e-mail-címen. Ugyanitt lehet érdeklődni a részletekkel kapcsolatosan is.