XV. Filozófus Nyári Tábor

 

A BBTE Magyar Filozófiai Intézete, a Pro Philosophia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság közös szervezésében 2024. július 15–18. között tartja a csíkszépvízi Kishavas Panzióban a XV. Filozófus Nyári Tábort, a szakmabeliek és a filozófia iránt érdeklődők találkozóját.  

A filozófustábor háromnapos szakmai, önképző és szórakoztató program, aktív kikapcsolódás és kapcsolatépítés a túrázásra is alkalmas hegyvidéki környezetben. Célja a filozófiai tájékozottság bővítése, a gondolkodó- és kifejezőkészség fejlesztése elsősorban az értelmező szövegolvasás, a filozófiai viták, a filmértelmezések, valamint a kreatív írásműhely révén.

A tábori programokon való aktív részvétel a filozófia szakos hallgatók felkészülésének és nyári gyakorlatának szerves része. Ugyanakkor a szervezők szeretettel várják a táborba a középiskolások Filozófiai esszépályázatának idei nyerteseit (I., II., III. díj). Mindkét kategória számára támogatott a táborban való részvétel. A programok mellett szállásról gondoskodunk (3–4 ágyas fürdőszobás szobákban), és naponta egy meleg ebédet is biztosítunk. Az ehhez szükséges keretösszeget pályázati forrásból biztosítjuk. Az ebéden kívül minden egyéb fogyasztásról, beleértve a reggelit és vacsorát is, ki-ki maga gondoskodik.

Az idei tábor szakmai programjának témái: 1.  Erósz a görög antikvitásban; 2. Egzisztencia, filozófia, irodalom; 3. Badiou – esemény, történetiség, szubjektum.

A részletes program elérhető itt.

A programban megjelölt tematikákhoz kapcsolódó szövegszemelvények:

Kenneth James Dover: Görög homoszexualitás (részlet)

Platón: A lakoma (részlet)

Jean-Paul Sartre: Az egzisztencializmus: humanizmus (részlet)

Szemelvények az egzisztencializmus gondolatköréből

Kertész Imre: Gályanapló (részletek)

Szilágyi Domokos: Öregek könyve

Alain Badiou: Lét és esemény (részletek)

 

Szeretettel várjuk a táborba a filozófia és társadalomtudomány szakos tanárkollégákat is. Számukra szállást és ebédet a tábor résztvevői számára fenntartott áron biztosítunk (szállás: 3–4 ágyas fürdőszobás szobákban, napi 50 RON szállás + 40 RON ebéd). Ugyanez érvényes az esszépályázat nem díjazott résztvevőire és az állandó jövedelemmel rendelkező doktorandusz hallgatókra is. A rendelkezésre álló keret és a helyek száma korlátozott. A tábor egyetemi hallgatók és középiskolai diákok számára önköltségesen is hozzáférhető az említett árkategóriában, a rendelkezésre álló helyek számától függően.

Kérjük, hogy az érdekeltek mielőbb jelezzék részvételi szándékukat, az érkezés és a távozás napjának a megjelölésével az iungvari@gmail.com email-címen. Ugyanitt lehet érdeklődni a részletekkel kapcsolatosan is.