IX. Nyári Filozófus Tábor – Csíkszépvíz, július 10–13.

 

A IX. Nyári Filozófus Táborba hívja a szakmabelieket és tájékozódókat Csíkszépvízre a BBTE Magyar Filozófiai Intézete július 10–13. között. Az Intézet Partnerei: a 127-es Filozófiai Önképzőkör, az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság és a Pro Philosophia Alapítvány.

A Filozófus Tábor három napos szakmai, önképző és szórakoztató program, aktív kikapcsolódás és kapcsolatépítés. Célja a filozófiai tájékozottság bővítése, a gondolkodó- és kifejezőkészség fejlesztése, elsősorban értelmező szakszöveg-olvasás, kreatív írásgyakorlatok, filozófiai viták, filmértelmezések, valamint szabadidős- és sporttevékenységek révén. A tábor helyszíne a Csíkszépvíz közelében található Kishavas Panzió, túrázásra is alkalmas hegyvidéki környezetben, ahol sportpálya és fürdőmedence is van. Az idei tábor szakmai programjainak témái:  1.) 1917–2017. Egy forradalom újragondolása (a 127-es Filozófiai Önképzőkör rendezvénye); 2.) A munka utáni világ és az egyetemes alapjövedelem. Immateriális munka vagy poszt-munka? 3.) Művészi gyakorlatok: a performansztól a repetitivitásig.

Részletes program itt.

A szövegolvasó szemináriumok (letölthető) szövegei:

Rosa Luxemburg: Az orosz forradalom

Noam Chomsky: Szovjetunió vs szocializmus

Alain Badiou: Az affirmatív dialektika

Karl Marx: A gépekről szóló töredék. (Részlet A politikai gazdaságtan bírálatának alapvonalaiból)

John Roberts: A művészet, az immateriális munka és az értékkritika

Robert V. van der Veen – Philippe Van Parijs: Egy kapitalista út a kommunizmusba

A kommunizmus alakzatai. (Karl Marx: Gazdasági-filozófiai kéziratok 1844-ből. Szövegválogatás)

Boris Groys: Az idő társai

Boris Groys: Kozmikus szorongás: az orosz eset

A tábori programokon való aktív részvétel a filozófiai alap- mesterképzéses és doktori hallgatók felkészülésének szerves része. A szervezők szeretettel várják a táborba az idei Filozófiai Esszépályázat nyerteseit, a középiskolai filozófiatanárokat és diákokat, a filozófiai alap- és mesterképzés iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat, de bármely más egyetemi képzés hallgatóit is. Külső érdeklődők kedvezményes önköltségi áron (szállás és ebéd 60 ron/nap) vehetnek részt a táborban, a teljes keretből (30 fő) fennmaradó helyek függvényében.

A tábor folytatásaként július 14-én délelőtt a BBTE Magyar Filozófiai Intézete, az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság és a középiskolai filozófiatanárok közös fórum-beszélgetést tartanak a középiskolai filozófiaoktatás helyzetéről az RMPSZ támogatásával. A szervezők szeretettel várják az érdekeltek jelentkezését az iungvari@gmail.com címen.