XIV. Filozófus Nyári Tábor

 

A BBTE Magyar Filozófiai Intézete, a Pro Philosophia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság közös szervezésében július 11–14. között tartja a csíkszépvízi Kishavas Panzióban a XIV. Filozófus Nyári Tábort, a szakmabeliek és a filozófia iránt érdeklődők találkozóját.  

A filozófustábor háromnapos szakmai, önképző és szórakoztató program, aktív kikapcsolódás és kapcsolatépítés a túrázásra is alkalmas hegyvidéki környezetben. Célja a filozófiai tájékozottság bővítése, a gondolkodó- és kifejezőkészség fejlesztése, elsősorban értelmező szakszöveg-olvasás, filozófiai viták, filmértelmezések, valamint kreatív írásműhely révén.

A tábori programokon való aktív részvétel a filozófia szakos hallgatók felkészülésének és nyári gyakorlatának szerves része. Ugyanakkor a szervezők szeretettel várják a táborba a középiskolások Filozófiai esszépályázatának idei nyerteseit (I., II., III. díj). Mindkét kategória számára támogatott a táborban való részvétel. A programok mellett szállásról gondoskodunk (3–4 ágyas fürdőszobás szobákban), és naponta egy meleg ebédet is biztosítunk. Az ehhez szükséges keretösszeget pályázati forrásból biztosítjuk. Alacsony támogatás esetén a támogatott résztvevőktől is kérni fogunk egy egyszeri szerény hozzájárulást. Az ebéden kívül minden egyéb fogyasztásról, beleértve a reggelit és vacsorát is, ki-ki maga gondoskodik.

Az idei tábor szakmai programjának témái: 1.  Hegel és a történelem filozófiája; 2. Mesterséges intelligencia: Turing-teszt, „mesterséges házimunka”, sztochasztikus papagájok; 3. A fiatal Lukács György esztétikája.

A részletes program elérhető itt.

A programban megjelölt tematikákhoz kapcsolódó szövegszemelvények:

G. W. F. Hegel: Előadások a filozófia történetéről (részlet)
Immanuel Kant: Az emberiség egyetemes történetének eszméje világpolgári szemszögből
G. W. F. Hegel: Előadások a világtörténet filozófiájáról (részlet)

Alan Turing: Computing Machinery and Intelligence (részlet)
Amy Schiller – John McMahon: Alexa, Alert Me When the Revolution Comes: Gender, Affect, and Labor in the Age of Home-Based Artificial Intelligence
Emily M. Bender et al.: On the Dangers of Stochastic Parrots: Can Language Models Be Too Big? (részlet)

Lukács György: Esztétikai kultúra
Lukács György: A regény elmélete. Történetfilozófiai kísérlet a nagyepikai formákról (részlet)

 

Szeretettel várjuk a táborba a filozófia és társadalomtudomány szakos tanárkollégákat is. Számukra szállást és ebédet a tábor résztvevői számára fenntartott áron biztosítunk (szállás: 3–4 ágyas fürdőszobás szobákban, napi 40 RON + ebéd 40 RON). Ugyanez érvényes az esszépályázat nem díjazott résztvevőire és az állandó jövedelemmel rendelkező doktorandusz hallgatókra is. A rendelkezésre álló keret és a helyek száma korlátozott. A tábor egyetemi hallgatók és középiskolai diákok számára önköltségesen is hozzáférhető az említett árkategóriában, a rendelkezésre álló helyek számától függően.

Kérjük, hogy az érdekeltek mielőbb jelezzék részvételi szándékukat, az érkezés és a távozás napjának a megjelölésével az iungvari@gmail.com email-címen. Ugyanitt lehet érdeklődni a részletekkel kapcsolatosan is.