8. Nyári Filozófus Tábor és szakmai gyakorlat

 

július 11–14. (érkezés 11-én délután, távozás 15-én reggel) között zajló rendezvény helyszíne az idén rendhagyó módon a szelterszfürdői Matyi Kemping lesz, ahol 30–40 személy részére ajánlunk különböző szakmai, valamint szórakoztató programokat. A kemping túrázásra is alkalmas hegyvidéki környezetben található, mellette fürdőmedence is van. Elszállásolás 2 ágyas kis faházban, 4 ágyas faházban, a központi házban külön bejáratú 2 ágyas szobákkal.

Részletesebb leírását lásd itt: https://www.facebook.com/matyicamping
http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Szallashelyek/szeltersz-szallas-matyi_camping-szeltersz-hotelek-villak-panziok.html#.V2B8WjVlfv8)

 

 

Az útbaigazító térkép itt tekinthető meg. Aki Székelyudvarhely felől érkezik, annak a piros szaggatott útvonalat ajánljuk, Szentegyházai (Vlahita) letérővel Lövétén (Lueta) keresztül, végig aszfaltos úton lehet haladni (132-es és 29-es útvonal) az utolsó rövid szakaszt (102-es út) leszámítva. Aki Csíkszeredából érkezik autóval, annak célszerűbb a Kirulyfürdői (Baile Chirui) letérőt választania, a szintén végig aszfaltos 29-es útvonalat (a térképen lila szaggatott vonallal jelölve). Aki esetleg kalandos gyaloglásra, vagy földúton való zötykölődésre vágyna, az választhatja a Termálfürdő felőli megközelítést is (102-es út, a térképen zöld színnel jelölve), de számolnia kell azzal, hogy a letérőtől kb. 6-7 km-re található a kemping.

Megközelítési lehetőségek autóbusszal:
Székelyudvarhely–Lövéte

Csíkszereda–Szentegyháza

A tábor tematikája a következő:

Kulcsszavak: emberi jogok, menekültek, bevándorlás, etika, politikafilozófia, kreatív írás, film, fenomenológia, észlelés, politizáló film

Témakörök:

1. A menekültválság – filozófiai nézőpontból
2. Film és fenomenológia
3. Film és társadalom
4. Esszévadászat
5. Filmnézés és megbeszélés

6. Filozófiai folyóirat-bemutatók (Kellék, Többlet, Erdélyi Múzeum)

7. Igény esetén, középiskolai filozófia- és társadalomtudomány szakos tanár-kollégák fórumbeszélgetése a gimnáziumi oktatás új kerettantervének lehetőségeiről  (esetleg csütörtök délután)

 

A részletes program elérhető itt.

 

A szövegolvasó szemináriumok szövegei (letölthető):

Hannah Arendt: Az emberi jogok keltette bonyodalmak (részlet A totalitarizmus gyökereiből)

Giorgio Agamben: Mi, menekültek

A bevándorlás etikája és politikafilozófiája (angol nyelvű szövegszemelvények)

Maurice Merleau-Ponty: A klasszikus előítéletek és a visszatérés a fenoménekhez (részletek Az észlelés fenomenológiájából)

Maurice Merleau-Ponty: A film és a modern pszichológia

 

Esszévadászat. Ortega y Gasset: Elmélkedés a vadászatról

 

A tábor programokban való aktív részvétel, az alapképzéses hallgatók számára a nyári szakmai gyakorlat, a doktori hallgatók számára pedig felkészülési programjuk szerves része. A tábor kiemelt meghívottjai:

- a Filozófiai Esszépályázat nyertesei és résztvevői (tanáraik segítségét kérjük)

- a középiskolai filozófia és társadalomtudomány szakos tanárok és a filozófia iránt érdeklődő diákjaik

- a filozófiai alap- és mesterképzés iránt érdeklődő egyetemi hallgatók


Vendégeink: Dr. Tarnay László (Pécsi Tudományegyetem), Demény Péter, 
Láng Orsolya, Makai Beáta és Miklósi Dénes, The nobody elses (Marschal Roland, Fodor Dávid, Makai Edina)

 

A szervezők a tábor résztvevőinek szakmai programot, szállást és ebédet biztosítanak. Lehetőség van az útiköltség részleges támogatására, ezért autóbusz és vonatjegyét, legalább 3 személy közös utazása esetén üzemanyagbonját, mindenki őrizze meg.

Külsős jelentkezők számára a részvételt önköltségi áron biztosítjuk (szállás és ebéd 50 ron/nap).

A táborban való részvételi szándékot (beleértve az érkezés és a távozás időpontját) a következő címen jelezhetitek: iungvari@gmail.com.

A helyek ezúttal tényleg korlátozottak, kérünk, ne halogassátok a visszajelzést.