XI. Nyári Filozófus Tábor

 

Ha kedveled a filozófiát vagy az idei filozófiai esszépályázat díjazottja, középiskolai diák, tanár, egyetemista vagy, akkor jó, ha tudsz róla, hogy a BBTE Magyar Filozófiai Intézete, a 127-es Filozófiai önképzőkör és a Pro Philosophia Alapítvány július 9–11. között tartja a Gyergyócsomafalva melletti Erdőszéli Székely Panzióban a XI. Nyári Filozófus Tábort, a szakmabeliek és a filozófia iránt érdeklődők találkozóját

A Filozófus Tábor három napos szakmai, önképző és szórakoztató program, aktív kikapcsolódás és kapcsolatépítés (túrázásra is alkalmas hegyvidéki környezetben, ahol sportpálya és fürdőmedence is igénybe vehető). Célja a filozófiai tájékozottság bővítése, a gondolkodó- és kifejezőkészség fejlesztése, elsősorban értelmező szakszöveg-olvasás, filozófiai viták, filmértelmezések, valamint szabadidős és sporttevékenységek révén.

Az idei tábor szakmai programjainak témái: 1. Gyermekfilozófia; 2. Populizmus(ok); 3. Virtualitás a digitális kultúrában – multimédiás szeminárium (a 127-es Filozófiai önképzőkör rendezvénye); 4. Az interaktív tábla használata; 5. Beszélgetés Meggyes Krisztina Azok című dokumentumfilmjéről és más filmekről; 6. Debate jellegű viták és filozófiai beszélgetések, a következő témakörökben: Nemek kérdése; Kritikai pedagógia.

Részletes program itt (pdf).

A populizmus tematikához kapcsolódó letölthető szövegek:

Ernesto Laclau: Populizmus: mit fed a név?

Margaret Canovan: Bízz a népben! A populizmus és a demokrácia két arca

A 127-es szemináriumhoz kapcsolódó letölthető szövegek:

Bernard Stiegler: The Digital, Education, and Cosmopolitanism. Transl. David Bates

Donna J. Haraway: Kiborg kiáltvány: tudomány, technika és szocialista feminizmus az 1980-as években. Replika 51–52 (2005). Ford. Kovács Ágnes

Francesca Ferrando: Poszthumanizmus, transzhumanizmus, antihumanizmus, metahumanizmus és új materializmusok. Különbségek és viszonylatok. Helikon 2018/4. Ford. Lovász Ádám

Rosi Braidotti: Posthuman Critical TheoryJournal of Posthuman Studies, Vol. 1, No. 1 (2017).

Hans-Georg Gadamer: A szép aktualitása

A kritikai pedagógiához kapcsolódó letölthető szövegek:

Paulo Freire: Az elnyomottak pedagógiája

Ivan Illich: A társadalom iskolátlanítása

A tábori programokon való aktív részvétel a filozófia szakos hallgatók felkészülésének és nyári gyakorlatának szerves része. Ugyanakkor a szervezők szeretettel várják a táborba a középiskolások Filozófiai esszépályázatának idei nyerteseit (I., II., III. díj). Minkét kategória számára a táborban való részvétel ingyenes (támogatott). A programok mellett szállásról is gondoskodunk (4 ágyas szobákban), és naponta egy meleg ebédet is biztosítunk. Hasonlóképpen egy napi szállást és ebédet térítünk az esszépályázaton dicséretben részesültek számára és ingyenes ebédet biztosítunk a kilátogató középiskolásoknak és tanáraiknak. Az ebéden kívül minden egyéb fogyasztásról, beleértve a reggelit és vacsorát is, ki-ki maga gondoskodik.

Szeretettel várjuk a táborba a filozófia és társadalomtudomány szakos tanárkollégákat is. Számukra szállást és ebédet a tábor-résztvevők számára fenntartott áron (4 ágyas szobákban szállás naponta 75 RON + ebéd 25 RON; 2 ágyas szobákban szállás naponta 100 RON + ebéd 25 RON) biztosítunk. Ugyanez érvényes az állandó jövedelemmel rendelkező doktorandusz hallgatókra is. A rendelkezésre álló keret és a helyek száma korlátozott.

A tábor egyetemi hallgatók és középiskolai diákok számára önköltségesen is hozzáférhető az említett két (négy ágyas és két ágyas) árkategóriában, a rendelkezésre álló helyek számától függően.

Kérjük, hogy az érdekeltek mielőbb jelezzék részvételi szándékukat, az érkezés és a távozás napjának a megjelölésével az iungvari@gmail.com e-mail-címen.