Filozófia szak, alapképzés

 

Felvételi tájékoztató
2018. szeptemberi szesszió

A felvételi menetrendje:

Beiratkozási időszak: 2018. szeptember 10–13; naponta 9–13 óra között

 • Beiratkozás helyszíne: a Történelem és Filozófia Kar titkársága (egyetemi Főépület, str. M. Kogălniceanu/Farkas u. nr. 1, I. emelet)
 • Eredményhirdetés: szeptember 13.
 • Az elnyert helyek elfoglalásának visszaigazolása: szeptember 14–15. és 17–18.., naponta 9–13 óra között
 • Az eredmények véglegesítése, a szabad helyek újraosztása: szeptember 20.

Tandíjmentes helyek száma: 5 + 2 (filozófiai tanárképzés)

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

 • Szakválasztást indokló levél. A szakválasztást indokló levelet a magyar nyelvű képzésre jelentkezők magyar nyelven töltik ki. (Azok a jelentkezők akik a Magyar Filozófiai Intézet által rendezett filozófiai esszéversenyen 70 pontot értek el, versenyen kívül iratkozhatnak be az államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre, a szakválasztást indokló levél benyújtása nélkül.)
 • Jelentkezési lap. A román nyelven kitöltendő Jelentkezési lap (Fişă de înscriere) beszerezhető a tanszék titkárságán, fénymásolható vagy letölthető itt. A kitöltésben segíthet a magyar nyelvű változat amely a Történelem és Filozófia Kar Felvételi Szabályzatának első mellékletében (9–11. o.) található.
 • felvételi díj befizetését igazoló elismervény. Befizetés a Történelem és Filozófia Kar pénztárán (BBTE Központi Épülete, M Kogălniceanu/Farkas utca 1. szám, első emelet, titkárság, hétköznaponként 12:00–15:00 között) vagy postai utalványon az egyetem folyószámlájára (IBAN RO35TREZ21620F330500XXXX, Trezoreria Cluj, CUI: 4305849, a következők feltüntetésével: Taxă de procesare sau admitere pentru Facultatea de Istorie şi Filosofie).
 • Személyi igazolvány egyszerű másolata.
 • Bizonyító okiratok (eredetiben) - kizárólag azon jelentkezők esetében, akik mentesülnek a felvételi díj kifizetése alól.

A beiratkozáshoz szükséges iratokat személyesen (a jelentkező vagy képviselője által) a Történelem és Filozófia Kar titkárságán (BBTE központi épülete, Mihail Kogălniceanu/Farkas utca 1. szám, 1. emelet) lehet benyújtani.  

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem a beiratkozni szándékozók rendelkezésére bocsátja az AcademicInfo alkalmazást, ahol a felvételizők bevezethetik személyi adataikat és szakválasztási opcióikat. Ez az előiratkozás felgyorsítja és megkönnyíti, de nem helyettesíti a fenti beiratkozási folyamatot.

 • Kiválasztási szempontok: a szakválasztás indoklására kapott megfelelő minősítés
 • Rangsorolási szempont: az érettségi jegy átlaga. Azonos átlagjegy esetében a rangsorolási szempontok 1. a Filozófia, Logika, Román nyelv és irodalom vagy a jelentkező anyanyelvén a nyelv- és irodalomvizsgánelért érettségi jegy (a jelentkező választása alapján) vagy 2. más tantárgyból elért érettségi jegy (a jelentkező választása alapján). 
 • Azok a jelentkezők akik, a Magyar Filozófiai Intézet által rendezett filozófiai esszéversenyen 70 pontot értek el, versenyen kívül iratkozhatnak be az államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre, a szakválasztást indokló levél benyújtása nélkül.
 •  A szakválasztás indoklásra kapott megfelelő minősítés függvényében, a Filozófiából vagy Logikából I., II. és III. helyezést elért iskolai olimpiák és a Tanügyminisztérium által elismert nemzeti vagy országok közötti iskolai vetélkedők győztesei 10-es jeggyel versenyeznek (az utolsó három iskolaév alatt legalább egy versenyen elért eredmények esetében), a líceum elvégzése után számított első három évben.

A felvételi illetve a visszaigazolás menetével, díjakkal (díjmentesítéssel) stb. kapcsolatos részletes információkat a Történelem és Fillozófia Kar Felvételi Szabályzata tartalmazza, illetve érdeklődni lehet személyesen is. Elérhetőségek:

Történelem és Filozófia Kar:

 • Telefon: 0264-405300; mellék (interior):5275; 5277. Az 5275 melléken Rajna Hajnal magyar tagozati titkárnő válaszol az érdeklődőknek.
 • E-mail: admitere@hiphi.ubbcluj.ro Rajna Hajnal magyar tagozati kari titkárnő: rainahajnal72@gmail.com

További információk a Filozófia szak-magyar tagozattal kapcsolatosan:

Dr. Demeter Attila docens, intézetvezető