Szolidaritási nyilatkozat

 

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézetének szolidaritási nyilatkozata a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézeteinek tervezett átalakításával kapcsolatosan

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete aggodalommal szemléli a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézetei szervezeti struktúrájának, illetve finanszírozásának átalakítására irányuló terveket. Az akadémiai kutatás kormányfelügyelet alá helyezése, finanszírozásának drasztikus csökkentése és a kutatóintézetek szétdarabolása a kutatóhálózatok munkájának ellehetetlenítését, tudományos kutatók tömeges elbocsájtását és kivándorlását, illetve a humán- és társadalomtudományok társadalmi megbecsültségének az aláásását eredményezhetik. A tervezett intézkedések negatívan befolyásolják nemcsak a magyarországi közszellemet és a nemzeti műveltséget, hanem az összmagyar tudományosságot és Magyarország nemzetközi tudományos elismertségét is.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézetének munkatársai, hallgatói és végzettjei az évek során számtalanszor dolgoztak együtt az MTA Filozófiai Kutatóintézetének munkatársaival, mind nemzeti, mind pedig nemzetközi együttműködések keretében. Az elért eredmények visszaigazolták a magyarországi és a romániai magyar filozófiai és filozófiatörténeti kutatás fontosságát, mind a Kárpát-medencei magyar nyelvű egyetemi képzés nyelvi-kulturális horizontja, mind a tudományos kutatóknak a nemzetközi tudományosságban való részvétele szempontjából.

A BBTE Magyar Filozófiai Intézetének munkaközössége együtt érez az MTA átszervezés előtt álló kutatóintézeteinek munkatársaival, támogatja az Akadémiai Dolgozók Fórumát az MTA autonómiáját és az alapellátás feltétel nélküli biztosítását követelő tiltakozásukban, és román, illetve külföldi szakmai partnereivel együtt figyelemmel kíséri a magyarországi tudományosság sorsának alakulását.

Kolozsvár, 2019. február 9.

A BBTE Magyar Filozófiai Intézetének oktatói

Demeter Márton Attila

Gergely Péter Alpár

Gregus Zoltán

Kerekes Erzsébet

Soós Amália

Szigeti Attila

Ungvári Zrínyi Imre

Veress Károly